O školi

Javna ustanova Osnovna škola “Zahid Baručija” Vogošća

  • Osnivač ustanove: Kanton Sarajevo

  • Obrazovni nivo: Osnovna škola

  • Tip škole: Osnovno obrazovanje

  • Adresa: Omladinska br. 14, Vogošća.

Tel/fax: 033/432-650; 033/430-615;

e-mail: os.zahidbarucija@bih.net.ba

Ukupan broj učenika je 627 ( 337 dječaka I 290 djevojčica ) raspoređenih u 26 odjeljenja (12 u razrednoj i 14 u predmetnoj nastavi). U razrednoj nastavi ima 3 odjeljenja prvog, 3 odjeljenja drugog, 3 odjeljenja trećeg kao i 3 odjeljenja četvrtog razreda, a u predmetnoj nastavi 3 odjeljenja petog , 3 odjeljenje šestog razreda , 3 odjeljenje sedmog razreda, 3odjeljenja osmog razreda i 2 odjeljenje devetog razreda.Zahid Baručija

ZAHID (Hadžan) BARUČIJA, rođen je 08. 08. 1942. godine u Štragavcima kod Foče. Kao dvogodišnjak u Drugom svjetskom ratu ostaje bez roditelja, ali je svojom upornošću uspio da se osposobi za život, izškoluje i zaposli 1970. godine u Osnovnoj školi ,,Igmanski marš“ u Vogošći kao nastavnik matematike i fizike.

U ovoj školi šest mjeseci obavljao je i dužnost direktora.

Na prvim višestranačkim izborima u Bosni i Hercegovini, u jesen 1990. godine bio je nosilac liste Stranke demokratske akcije za Skupštinu Opštine Vogošća i tako postao član ovog zakonodavnog tijela.

Od samih početaka agresije na našu zemlju aktivno je učestvovao u odbrani Bosne i Hercgovine. Bio je jedan od prvih pripadnika “Patriotske lige BiH“ u Vogošći.

Kao takvog aktivistu, potpuno predanog odbrani Bosne i Herce-govine, označili su ga neprijateljski obavještajci te je 13. maja 1992. godine uhapšen i prisilno zatočen u agresorski logor “Bunker” kod Pansiona “Kon Tiki” u Vogošći, iz kojeg je 11. avgusta prebačen u agresorski logor “Planjina kuća” u Svrakama.

U oba ova logora bio je izložen različitim vidovima psihičkih i fizičkih tortura. Posebno su se nad njim iživljavali neki od njegovih učenika srpske nacionlnosti.

U noći 23. na 24. januar 1993. godine ubijen je prilikom prislnog rada na padinama brda Žuč.

Njegovi posmrtni ostatci razmijenjeni su 8. februara 1993. godine.Osnovna škola

„ZAHID BARUČIJA”

Vogošća

U školskoj 1952/53. godini počela je sa radom „Deveta osmogodišnja škola” koja je 1959. godine dobila je ime „Moša Pijade”.

Rastom Vogošće i njenog industrijskog kompleksa „Pretis“ nametnula se potreba za izgradnjom još jednog školskog objekta.

Tako je polovinom 1967. godine izgrađena i stavljena u funkciju moderna Osnovna škola „Igmanski marš” sa fiskulturnom salom. Škola je brojala 10 učionica i manju fiskulturnu salu. U sastavu škole od 1967. do 1980. godine djelovala je i područna škola na Kobiljoj Glavi, bivša Osnovna škola „Alija Alijagić“, a sadašnja „Zajko Delić“.

Agresija na Bosnu i Hercegovinu 1992. godine školu je zatekla u sklopu Radne organizacije osnovnog obrazovanja i vaspitanja na nivou općine Vogošća u čijem se sklopu, pored još tri osnovne škole, nalazila i Muzička škola, a jedno vrijeme i obdanište „Mira Cikota”.

Tokom odbrambeno-oslobodilčkog rata u BiH 1992. do 1995. godine ovaj dio Vogošće, pa tako i objekat škole kontrolisala je vojska RS. U školi je osnovan Mašinski fakultet, a fiskulturna sala je pretvorena u amfiteatar. Do 1995. godine, svi prosvjetni radnici Vogošće su spašavali četiri generacije učenika u sklopu zajedničke škole „Vogošća” na Kobiljoj Glavi.

U septembru 1996. godine, učenici i školsko osoblje vraća se u Vogošću gdje sa jedanaest „nižih” odjeljenja radi u objektu Osnovne škole „Igmanski marš“, današnje Osnovne škole „Zahid Baručija” Vogošća, koja se u tom periodu zove Osnovna škola „Vogošća“, a sa dvanaest „starijih” odjeljenja u Srednjoj mješovitoj školi.

Škola je 1997. godine preimenovana u Osnovnu školu “Zahid Baručija” Vogošća po svom profesoru Zahidu Baručiji koji je, tokom agresije, zatočen od strane agresora i mučki ubijen na prisilnom radu.