OŠ Zahid Baručija

U povodu Svjetskog dana zaštite okoliša koji se obilježava svake godine 5. juna učenicu naše škole su organizovali izložbu predmeta izrađenih od recikliranog materijala. Ova aktivnost provedena je u okviru projekta "Recikliraj me - podrži život" koja je realizovana u svim školama u Kantonu Sarajevo. 

Mališani vrtića " Ljiljan" su posjetili našu školu.

Učenici četvrtog razreda su ih srdačno ugostili te im pokazali svu ljepotu školskog rada i druženja.

Ugodno druženje smo proveli uz razgovor, pjesmu i ples.


EKSKURZIJA 2023/2024.GODINE

Kravica, Međugorje, Mostar, Jablanica

IZLET STOJČEVAC

Danas su učenici I i II razreda sa svojim učiteljicama i asistentima realizovali jednodnevni izlet na Stojčevac.

Sunčano vrijeme smo iskoristili za igru, druženje i zabavu.


"Zaštita djece u digitalnom okruženju" naziv je edukativnog predavanja i radionice koje je održano u našoj školi. Rezultat saradnje sa Porodičnim savjetovalištem KS otvara mogućnost edukacije o aktuelnim temama, a tako je bilo i ovog puta.

Cilj nam je kroz ovakve i slične teme edukovati roditelje kako da prepoznaju potencijalne opasnosti i na pravilan način usmjere i nauče djecu kako da koriste internet i savremene tehnologije, te kako da reaguju u slučaju da se nađu u neželjenim situacijama.

Zahvaljujemo se roditeljima naše škole koji su spremni da uče i da podrže ovakve aktivnosti, kao i JU Porodično savjetovalište KS na saradnji.


EKSKURZIJA 2023/2024.GODINE

Konjic, Blagaj, Dubrovnik

Facebook

“Igra je golema, lagana, nježna kroz koju se životni tok ideja i koncepata o svijetu okoline ulijeva u djetetov duhovni svijet. Igra je iskra koja pali iskru radoznalosti i znatiželje.” – A. Suhomlinski

U organizaciji Vijeća roditelja naše škole danas 30.05.2024. godine u sportskoj dvorani “Amel Bečković” održane su “Igre bez granica” za učenike od I do IV razreda.

Učenici i nastavnici nisu krili oduševljenje igrama i rezultatima koje su postigli kao i sportskim duhom koji su svi zajedno pokazali. Nakon Igara bez granica uručene su zahvalnice učiteljima i učiteljicama koji su dali svoj doprinos u organizaciji igara, uručene medalje od I do IV mjesta, a nakon toga svi učesnici su imali priliku da uživaju u posebno pripremljenim slasticama za ovaj dan.

Glavni moto ovih igara je druženje, razvijanje zdravog tijela i sportskog duha.

Zahvaljujemo se Vijeću roditelja naše škole na čelu sa predsjednicom Edinom Išerić.

Radujemo se novim igrama i druženju!


POSJETA LOKALNOJ DŽAMIJI U VOGOŠĆI

29.05.2024.

Fotogalerija: I-1

NASTAVNICA ISLAMSKE VJERONAUKE: MERIMA HAJRO

Asistent: Melisa Buća

Učenici prvog razreda, realizovali su posjetu lokalnoj džamiji u Vogošći na temu: ''Moja džamija'' te su samim obilaskom naučili o osnovnoj terminologiji i dijelovima koje možemo vidjeti unutar iste.

Zahvaljujemo se svima na uspješno realizovanoj posjeti.

Vaš I-1


IZLET U AJDINOVIĆE

Fotogalerija III – 3

Učiteljica: Seada Kuloglija

Učenici trećih razreda sa učiteljem i učiteljicama realizovali su jednodnevni izlet u Ajdinoviće.

U jutarnjim satima zaputili su se na ovo atraktivno odredište.

Vožnja nije dugo trajala, a boravak u prirodi činio se također kratkim i pored šest sati uživanja na suncu.


IZLET U AJDINOVIĆE

Fotogalerija III – 2

Učitelj: Semir Mešić

Učenici trećih razreda sa učiteljem i učiteljicama realizovali su jednodnevni izlet u Ajdinoviće.

U jutarnjim satima zaputili su se na ovo atraktivno odredište.

Vožnja nije dugo trajala, a boravak u prirodi činio se također kratkim i pored šest sati uživanja na suncu.


IZLET U AJDINOVIĆE

Fotogalerija III – 1

Učiteljica: Smajić Muamera

Učenici trećih razreda sa učiteljem i učiteljicama realizovali su jednodnevni izlet u Ajdinoviće.

U jutarnjim satima zaputili su se na ovo atraktivno odredište.

Vožnja nije dugo trajala, a boravak u prirodi činio se također kratkim i pored šest sati uživanja na suncu.


Danas su učenici koji uče Turski jezik obilježili Dan turskog čaja.

Bila je to prilika da se učenici osim sa jezikom upoznaju sa kuturom i tradicijom Turske, te kroz kuhinju naprave sponu izmedju ove dvije prijateljske države Turske i Bosne i Hercegovine.

Pred kraj skolske godine i mnogo obaveza, učenici su se barem malo opustili i uživali.

Afiyet olsun


"Oni su naš ponos!"

Vijeće roditelja JU OŠ "Zahid Baručija" već treću godinu za redom organizuje manifestaciju pod nazivom "Oni su naš ponos" za učenike koji su ostvarili izvanredne rezultate na nekom od takmičenja u organizaciji MONKS. Ovom manifestacijom Vijeće roditelja želi iskazati zahvalnost učenicima koji u želji za više znanja ne štede svoje slobodno vrijeme i predstavljaju našu školu na svim nivoima takmičenja, ali i nastavnicima koji neumorno pripremaju djecu i prenose im svoje znanje. I ove godine smo ponosni i sretni što smo imali priliku nagraditi veliki broj naših učenika i što ova svečanost postaje tradicija u našoj školi.


FacebookFacebookFacebookFacebook

Danas je u Sportskoj dvorani „Amel Bečković“ održana Svečana akademija u povodu Dana naše škole. Svečanost u povodu našeg 57. rođendana uveličale su brojne zvanice, roditelji i naši učenici. U svom obraćanju direktor škole Refik Kurtović istakao je da je ponosan na sve ono što je učinjeno u proteklom periodu, na uspjehe u učenju i na takmičenjima, posebno istaknuvši to što dogradnja škole ide u skladu sa planovima. Završetkom tih radova i izgradnjom sportske sale koja će uslijediti nakon toga biće stvoreni još bolji uslovi za obrazovni proces i sve druge aktivnosti. Svi prisutni uživali su u prigodnom programu koji su pripremili naši učenici sa svojim učiteljima i nastavnicima. Recitali, igrokazi, plesne tačke nagrađeni su burnim aplauzima. Uručene su plakete nastavnicima koji su u ovoj školskoj godini, zajedno sa svojim učenicima, postigli zapažene rezultate na takmičenjima. A rezultata, i to onih istaknutih, bilo je zaista mnogo. Plakete su uručene i drugima koji su dali doprinos u radu naše škole. Svečanost je svojim prisustvom uveličala i Naida Hota-Muminović, ministrica za odgoj i obrazovanje KS, koja je obraćajući se prisutnima pohvalila sve ono što je urađeno i obećala nastavak podrške Vlade Kantona Sarajevo i u narednom periodu. 

SLATKI PROGRAM MALIH PODUZETNIKA

Dana 23.5.2024. godine Aktiv trećih razreda je posjetio pekaru MBA u industrijskoj zoni Vogošća.

Učenici su uživali, a za dobro raspoloženje pobrinuli su se Almir i Kerim.


Facebook
Facebook

" Ja investiram u zajednicu- Poduzetnik mogu biti ja" je naziv radionice koju su realizovali učenici četvrtog razreda.


Edicija Bošnjačka književnost u 100 knjiga

U utorak, 21.05.2024. godine je održana prezentacija knjiga iz Edicije Bošnjačka književnost u 100 knjiga koje je našoj školi donirala Bosanska zajednica kulture „Preporod“ u Bosni i Hercegovini. Prezentacija je održana za učenike osmih razreda, a u prezentaciji knjiga su učestvovale učenice Ajna Deljković, Aida Mulahmetović, Anesa Bešlija, Naida Semić, Merjem Ramić i Merjem Išerić , nastavnice Lejla Bešović i Sehka Kutlovac i bibliotekarka Samra Jusubašić . Prezentacija će biti realizovana i u drugim odjeljenjima .

Ovom prilikom se zahvaljujemo Bošnjačkoj zajednici kulture „Preporod“ u Bosni Hercegovini, Vladi i Skupštini Kantona Sarajevo na ovoj vrijednoj donaciji.


U četvrtak, 16.05.2024. godine učenici devetih razreda u pratnji nastavnika posjetili su Memorijalni centar Srebrenica – Potočari. Vidjeli su posljedice onoga što se prije skoro 30 godina desilo Bošnjacima u zaštićenoj zoni UN-a. Dolaskom u Potočare prvo su pogledali film, a zatim obišli Muzej. Obišli su i nekadašnju tvornicu akumulatora (halu gdje su bili zarobljenici), Spomen-muzej žrtvama genocida, pogledali stalnu izložbenu postavku ličnih stvari pronađenih u masovnim grobnicama. Na mezarju odali počast nevino ubijenim žrtvama genocida u julu 1995.godine. Historijski čas kao i stručno vođenje kroz Memorijalni centra Srebrenica-Potočari radili su kustosi Memorijalnog centra

Kultura sjećanja na genocid u Srebrenici je nešto što moramo njegovati, nešto o čemu moramo pričati i prenositi na našu djecu i nove generacije.


Facebook

Institut Yunus Emre Sarajevo uz saglasnost Mnistarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i turizma Republike Turkiye, organizovao je tradicionalni „11. Dječiji festival“ za učenike u Bosni Hercegovini koji izučavaju Turski jezik kao drugi strani jezik. Masnifestacija se održala 14.05.2024.godine u Gradskoj areni u Zenici na kojoj su i naši učenici bili gosti. Uz prigodan zabavni program dodijeljene su nagrade iz različitih oblasti na kojim su imali priliku učestvovati svi učenici. Kao i svake godine organizacija ovako masovnog događaja je bila na zavidnom nivou. Hvala organizatorima na ugodnom druženju učenika iz cijele Bosne i Hercegovine. 

Facebook

Škola plivanja za učenike četvrtih razreda

Facebook
Facebook

Danas, 24.04.2024. godine su učenici sedmih razreda naše škole pohodilli planinu Igman, a prema planu realizacije Planinarske škole u organizaciji Instituta za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja KS uz podršku Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo. Tokom realizacije vrši se edukacija o kretanju i ponašanju u planini, o orjentaciji i navigaciji, kao upoznavanje sa florom i faunom i iz kulture sjećanja obilazak spomen obilježja.

U pratnji učenika bili su I naši nastavnici Pirić Elmedin i Kljajić Mirzeta.


Facebook

Planeto Zemljo, neka ti je sretan rođendan !

Dan 22.april obilježava se širom svijeta kao Dan planete Zemlje, dan na koji posebnu pažnju posvećujemo očuvanju okoliša i prirodnih bogastava našeg planeta.

U nastavku pročitajte i pogledajte kako je naša škola obilježila ovaj ekološki datum.

Načelnik općine Vogošća Migdad Hasanović zajedno sa učenicima osmih i devetih razreda u dvorištu škole posudio sadnice sezonskog cvijeća.

Ovim činom počelo je obilježavanje Dana planete Zemlje.

Za rođendan planete članovi ekološke sekcije napravili su Eko maskotu.

Eko maskota će pomoći da se popularizuje ekološko ponašanje među učenicima.

U narednom periodu ekolozi će osmisliti ime maskote.

Izradom panoa i izložbom radova od recilirane plastike i papira učenici nižih razreda dali su svoj doprinos u obilježavanju rođendana planete Zemlje.


Facebook

Svjetski dan svjesnosti o autizmu – 2.april

Prema odluci Generalne skupštine Ujedinjenih naroda, 2. aprila obilježava se Svjetski dan svjesnosti o autizmu. Znak svjesnosti autizma – puzzle označavaju želju za povezivanje djelića i konačnim shvatanjem autizma.

Razred i odjeljenje: III - 3


Ah to proljeće!

Razred i odjeljenje: III - 3


Na času tjelesnog i zdravstvenog odgoja su ekipe "Kiša" i "Snijeg" ponovile i proširile znanje o važnosti vode za zdravlje živih bića.

Spretnost su pokazale kroz prelaženje poligona sa različitim zadacima.

Njegovali smo i sportski duh, borbenost za uspjeh ekipe ali nismo zanemarili ni radovanje uspjehu druge ekipe.

Učenici IV-2


''Stazom sjećanja 11 541 ...''

S ciljem edukacije, sjećanja i odavanja počasti svim građanima Sarajeva koji su izgubili živote tokom opsade grada Sarajeva 1992.-1995. godine.

Učenici naše škole učestvovali su u projektu koje realizuje Fond Memorijala Kantona Sarajevo, te dali svoj doprinos u skupljanju cipela u cilju sjećanja na poginule građane grada Sarajeva.

Zahvaljujemo se učenicima, roditeljima i uposlenicima naše škole koji su dali svoj doprinos pri učešću u ovom projektu.


U petak, 22.03.2024.godine predstavnici LOT EUFOR tima su održali predavanje učenicima petog razreda na temu „Upozoravanje na opasnosti od mina“. Cilj predavanja je bio da se kod učenika razvije svijest o opasnostima koje vrebaju od mina i drugih eksplozivnih sredstava. Ovom prilikom učenici su naučili kako da se ispravno ponašaju, da sebe i druge ne bi doveli u opasnost. 

Svjetski dan voda💧💦💧💦💧

Razred i odjeljenje: III-3

Učiteljica: Kuloglija Seada


Svjetski dan voda💧💦💧💦💧

Razred i odjeljenje: III-1

Učiteljica: Smajić Muamera


Učimo djecu da razlika ne postoji.

S jednim homosomom više dobijete: više dobrote, više iskrenosti, više ljubavi.


Proljeće je slikar....

Razred i odjeljenje: III - 3

Međunarodni dan matematike se obilježava 14. marta svake godine, s ciljem promovisanja važnosti matematike u društvu i poticanja ljubavi prema ovoj nauci. Matematika je temelj mnogih disciplina i igra ključnu ulogu u svakodnevnom životu, od računanja u prodavnici do razumijevanja svemira. Ove godine, povodom Međunarodnog dana matematike, naša škola organizirala je niz aktivnosti kako bi istaknula važnost matematike u našem obrazovanju.

Učenici su se okupili u školskoj dvorani gdje su ih dočekali plakati s zanimljivim matematičkim činjenicama i zadacima. Učitelji su pripremili kviz znanja iz matematike, koji je bio izazovan, ali i zabavan za sve prisutne. Nakon toga, uslijedio je razgovor o primjeni matematike u svakodnevnom životu, gdje su učenici aktivno sudjelovali iznoseći primjere kako se matematika koristi u različitim situacijama, poput kuhanja, sporta, ili planiranja putovanja.

Poseban dio programa bio je posvećen takmičenju u rješavanju matematičkih problema. Učenici su se podijelili u timove i rješavali zadatke različite težine, što je potaknulo njihovu suradnju i timski rad. Najuspješniji su nagrađeni prigodnim poklonima, ali je naglasak stavljen na važnost sudjelovanja i učenja kroz zabavu.

Međunarodni dan matematike bio je ne samo prilika za učenje i zabavu, već i podsjetnik koliko je matematika važna u našim životima te kako može biti zanimljiva i inspirativna. Ovim događajem željeli smo potaknuti ljubav prema matematici i pokazati da ona nije samo brojevi i formule, već i igra uma koja nas okružuje i obogaćuje naše svakodnevno iskustvo.


Uspješno okončana i posljednja radionica za djecu i roditelje u okviru ciklusa "Snažna porodica".

Kako savladati stresne situacije i odgovoriti na moderne izazove u roditeljstvu teme su o kojima se govorilo na radionicama. Roditelji su imali priliku da unaprijede svoja iskustva i način gledanja na savremene izazove roditeljstva. Obzirom da je zadnja radionica održana u mjesecu Ramazanu, za sve roditelje i djecu koji su prisustvovali ovoj edukaciji upriličen je i iftar.

Veliko hvala stručnom timu NO "Narko ne" i mojoj dragoj kolegici Almi Hadžiskakić na angažmanu.


Povodom Međunarodnog praznika žena i odlaska u penziju dugogodišnjih radnika naše škole nastavnika Djetlić Kasima, domara Kahriman Ejuba i Mujanović Muhameda, upriličeno je druženje i svečana večera, na kojoj su se okupili zaposlenici škole i naši dragi penzioneri.

Direktor škole mr Kurtović Refik se zahvalio penzionerima na svim ovim godinama rada u našoj školi i uručio prigodne poklone kolektiva uz poruku "Da im penzionerski dani prođu u dugom životu, dobrom zdravlju, sreći i blagostanju".

Čestitke našim penzionerima još jedanput od Kolektiva OŠ “Zahid Baručija”


...šetnja,

...korak ljubavi i poštovanja,

...za očeve, sinove, kćeri,

...za sve one duše koje učiniše koliko je trun,

...za temelj jedne nam jedine domovine,

...Bosne i Hercegovine!

...neke ova dječica budu podsjetnik svima,

...da nikad ne zaboravimo, ko smo!

SRETAN DAN NEZAVISNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE

Razred i odjeljenje: III -3

Učiteljica: Seada Kuloglija


FacebookFacebookFacebookFacebook
FacebookFacebook

Pod sloganom “Nasilje prestaje ovdje” danas smo nizom aktivnosti obilježili “Dan ružičastih majica”.

Razred: III -3

Učiteljica: Seada Kuloglija


Facebook

Dan ružičastih majica

Razred: III -1

Učiteljica: Muamera Smajić


Dan ružičastih majica

Razred: IV -3

Učiteljica: Adisa Pijadžer


FacebookFacebookFacebookFacebookFacebook

U povodu Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine  danas smo upriličili svačanu priredbu pod nazivom “Bosna je jedan mali most između Velikog Istoka i Velikog Zapada”.

Naša djeca/učenici pod vodstvom svojih učiteljica, nastavnica i nastavnika  priredili su bogat kulturno-umjetnički program pa se iz prostorija škole širila pozitivna energija naših mališana na sve prisutne. Kroz muziku, ples, glumu, pjesmu, recitaciju… naši učenici su predstavili svoje tačke I pokazali kako se voli domovina, srcem cijelim.

Današnjim danom svečano je obilježen poseban datum u historiji naše domovine, koja  je, prije 32 godine, odabrala svoj samostalni put i opredijelila se za svoju nezavisnost. Ovom prilikom, svim učenicima, roditeljima i zaposlenicima škole, kao i svim građanima Bosne i Hercegovine, čestitamo Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.


Facebook

 

U okviru programa "Kultura sjećanja", Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo u saradanji sa JU Institutom za razvoj preduniverzitetskog obrazovanje Kantona Sarajevo pripremilo je programske aktivnosti pod nazivom “Ko smo mi kroz spomenike” za učenike trećeg razreda.

Cilj radionice je da kroz usvojena znanja o spomenicima učenici uspostave prisniji odnos prema vlastitoj prošlosti. Također, radionicom se želi istaći kulturni I historijski  značaj spomenika.

U fokusu današnje radionice za učenike ( III 1,2,3 ) bio je stećak koji je neodvojivoj vezi sa  identitetom naše zemlje.

Kroz interakciju, dječiju kreativnost i vodstvo edukatora Cvrk Mirsada radionica je uspješno realizovana.


Druženje učenika četvrtih razreda vogošćanskih škola sa književnikom Fahrudinom Kučukom U organizaciji ,,KSC Vogošća" 22. 2. 2024. godine učenici IV-2 su imali priliku družiti se sa književnikom Fahrudinom Kučukom i slikarkom Tamarom Vučinić. Učenici su imali priliku razgovarati sa piscem, čitati njegove pjesme i zabaviti se. Druženje je upriličeno u povodu obilježavanja “Dana maternjeg jezika” 

Obilježavanjem Dana maternjeg jezika, skrećemo pažnju na važnost učenja svog maternjeg jezika, što podrazumijeva njegovanje kulturne i jezičke tradicije pisane na maternjem jeziku.

Naša obaveza je da prenesemo maternji jezik generacijama poslije nas, kao što je to činio Mirsad Bećirbašić desetljećima unoseći u literaturu za djecu posebne note duhovitog i maštovitog, po čemu su njegove pjesme i priče prepoznatljive.

S velikim poštovanjem prema liku i djelu plavokosog princa, obilježili smo Dan maternjeg jezika!

Razred i odjeljenje: III 3

Učiteljica: Seada Kuloglija


Izložbom pod nazivom "O bosanskom ti besjedim", danas smo obilježili Međunarodni dan materinjeg jezika. Izložbu su, u okviru dodatne nastave, kreirale učenice Melika Sokolar, Ilma Sinanović, Farah Murtović, Džejla Sulejmani i Iman Ajnadžić, predmetne nastavnice Elmedina Hodzic, Lejla Bešovic, Sehka Kutlovac i Almedina Joldić-Veljan. Veliku podršku u realizaciji projekta pružila je Samra Jusubašić, školska bibliotekarka te nastavnica historije Sanela Alić.

Tokom redovnog nastavnog procesa, naši učenici devetih razreda danas su na časovima bosanskog jezika bili pravi paleografi pa su na aluminijskim folijama, starim pismima bosanskog jezika, kreirali prava umjetnička djela. U okviru projektnog zadatka, učenici osmih razreda anketirali su naše sugrađane i sa njima razgovarali o materinjem jeziku, sedmi razredi si bili "čuvari leksičkog blaga" čuvajući od zaborava stare riječi bosanskog jezika, dok su učenici petih i šestih razreda vrijedno radili na proučavanju bh pisanih spomenika. Ovim projektnim zadacima čuvamo naše jezičke tekovine poručujući da je čovjek bez materinjeg jezika, izgubljen čovjek.


"Emocije su moćni strojevi koji nas pokreću iznutra." U organizaciji Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo i JU Institut za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja Kantona Sarajevo organizovana je radionica za učenike V razreda. Tema je iz Kataloga registriranih programa/ vannastavni i posebni pogrami iz oblasti PREVENCIJA NASILJA: "Razvoj emocionalnog rječnika" Radionica je održao školski psiholog Senada Aliefendić i razrednica V-2 Sabina Blekić. Emocionalni rječnik služi u svrhu širenja vokabulara o emocijama. Izražavanje emocija na adekvatan način pomaže djetetu signalizirati okolini svoje potrebe i stupiti u sve složenije međuljudske odnose. Jedan od glavnih zadataka tokom aktivnosti jeste ta da će učenici moći imenovati različite emocije, interpretirati emocije, razviti ljubaznost, ljubav, emocionalnu i socijalnu inteligenciju, samoregulaciju/kontrolu, skromnost, jednakost, timski rad, ... Razvoj emocinalnog rječnik značajan je, ne samo u odgojno obrazovnom procesu, već i za cjelokupni razvoj i život učenika. 

"Škola roditeljstva" Radionica za roditelje učenika VIII i IX razreda. U okviru programa "Škola roditeljstva", Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo u saradanji sa JU Institutom za razvoj preduniverzitetskog obrazovanje Kantona Sarajevo pripremilo je set pedagoških radionica namijenjenih roditeljima učenika osnovnih škola. Pedagog Sadeta Kjosevska i psiholog Senada Aliefendić 19.2.2024. godine realizovale su treću radionicu o temi "MOJ ELEMENT (lični i socijalni razvoj). Cilj radionice je jačanje roditeljskih kompetencija kroz: Prepoznavanje značaja svojih vještina i sposobnosti. Imenovati vlastite interese i vrijednosti. Definisati svoje životne vještine i ciljeve. Opisati vrijednosti osnaživanja drugih. Kreirati put za osnaživanje samih sebe. Radionica je imala interaktivni pristup, sa fokusom na razmjenu savjeta i uputa. Zahvaljujemo se roditeljima naše škole što su se odazvali na radionicu. 

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo, u saradnji sa putopiscem Edibom Kadićem organizovalo je predavanje na temu Put svile za učenike devetih razreda.

Putopisac je stečeno znanje i iskustvo putovanja podijelio sa našim učenicima.


Važno je da dijete roditelje vidi kao prijatelje i saradnike škole koji obrazovnu ustanovu uvažavaju kao instituciju, a njene zaposlene kao partnere u odgoju i obrazovanju učenika.

Udruživanjem roditelja i prosvjetnih radnika rješavaju se problemi nasilja, loše komunikacije, neprihvatanja različitosti, poteškoća u učenju a time i slabih ocjena, neopravdanih izostanaka, neprepoznavanja talenata...

Gdje nema udruživanja, sukobe se čvrsti stavovi roditelja i nastavnika izgrađeni na pogrešnim osnovama, sagledani samo iz jednog, roditeljskog ili nastavničkog, ugla. A u stvari nastavnici i roditelji jesu na istoj strani, na strani djeteta.

Bez bliske saradnje roditelja i nastavnika nema njegovanja kulture ponašanja, jer djeci su uzori prvo roditelji a odmah za njima učitelji i nastavnici!

Upravo, udruživanjem roditelja naše škole poboljšani su uvjeti rada u školi, nastavni proces kao I vannastavne aktivnosti u proteklom period.

NA ISTOJ STRANI, STRANI DJETETA!


Olimpijski duh u našoj učionici kroz različite aktivnosti. 

Odjeljenje III-3

Na prigodan način učenici III-3 razreda obilježili su "Dan borbe protiv vršnjačkog nasilja" u Kantonu Sarajevo.

Ne okrećite glavu, već se aktivno uključite i zaštite svako dijete koje je žrtva nasilja, na način na koji možete da ga zaštite.

#nasiljenijehrabrost

#stopvršnjačkomnasilju


Uspješno završen još jedan ciklus projekta "Volontiranje je cool"

Ponosni smo na naše učenike, njihov entuzijazam i volju za volonterizmom. Naš cilj je usmjeriti ih da budu korisni članovi društvene zajednice i da u svakodnevnom životu imaju razvijen osjećaj empatije i altruizma prema drugima.


Upis u PRVI RAZRED je pred vratima!

Dragi roditelji i budući đaci,

S radošću vas obavještavamo da je otvoren upis za prvi razred naše osnovne škole!

Ko može da se upiše?

Svi mališani koji će od 01. marta imati navršenih 5 i po godina, dobrodošli su da postanu dio naše školske porodice.

Kako se upisati?

Dolazak u našu školu i popunjavanje upisne dokumentacije je prvi korak. Svi detalji će vam biti objašnjeni od strane našeg ljubaznog osoblja koje će vam pružiti svu potrebnu podršku.

Kada počinju prijave?

Prijave počinju od 01. februara i radujemo se susretu sa svim budućim đacima i njihovim roditeljima!

Označite datum upisa na svom kalendaru i pridružite nam se u stvaranju lijepih školskih priča!


Učenici II-1 razreda su na oglednom satu, koji je realizovan 27.12.2023. godine, dočarali čarobnu atmosferu uz doživljaje koji su karakteristični za zimu.

Realizator časa: učiteljica Sadžida Hasanbegović.


FacebookFacebookFacebookFacebook

Danas 26. 12.2023. god. u odjeljenju 5-2 održan je čas prema ishodima učenja, korelacija predmeta: Priroda, Engleski jezik, Tjelesni i zdravstveni odgoj i Zdravi životni stilovi. Nastavnice Amira Fatić-Adilović, Sabina Blekić i Amela Kadrić su na inovativan, zanimljiv i kreativan način obradile nastavnu jedinicu "Hrana". Na času su bile različite aktivnosti: učenici su pravili lance ishrane, razgovarali o značaju zdrave prehrane i fizičke aktivnosti za pravilan razvoj djece, slagali tanjir zdrave hrane, vježbali aerobik, razgovarali o bolestima koje nastaju usljed nepravilne prehrane i nedovoljne fizičke aktivnosti i čitali poruke za pravilnu prehranu i očuvanje zdravlja. Času prisustvovali direktor škole Refik Kurtović, pomoćnik direktora Amela Jamaković, pedagog Sadeta Kjosevska i psiholog Senada Aliefendić. 

"Škola roditeljstva"

Radionica za roditelje učenika II, III, IV, V i VI razreda.

U okviru programa "Škola roditeljstva", Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo pripremilo je set pedagoških radionica namijenjenih roditeljima učenika osnovnih škola.

Pedagog Sadeta Kjosevska i psiholog Senada Aliefendić 22.12.2023. godine realizovale su drugu radionicu o temi "Odgojni stilovi roditeljstva".

Cilj radionice je jačanje roditeljskih kompetencija kroz:

Postavljanje granica dječijem ponašanju i određivanje metoda kojima će roditelji pomoći djeci da poštuju te granice.

Osvjestiti roditelje da se granice i pravila društevno prihavtljivog dječjeg ponašanja i u institucionalnom i porodičnom/obiteljskom odgoju mijenja.

Da roditelji shvate kako postavljanje jasnih granica njihovoj djeci, što smiju, a što ne, omogućuje njihovoj djeci da jasnije vide posljedice neprimjerenog i neprihvatljivog ponašanja.

Poštivanjem pravila mogu se izbjeći emocije poput straha, srdžbe i ljutnje.

Radionica je imala interaktivni pristup, sa fokusom na razmjenu savjeta i uputa.

Zahvaljujemo se roditeljima naše škole što su se odazvali na radionicu.


Interaktivna radionica za učenike i roditelje CMZ

O važnosti mentalnog zdravlja učenici sedmih razreda i roditelji sedmih i osmih razreda imali su priliku da saznaju od predavača, psihologinja CMZ Vogošća Irme Džambo i Maje Alihodžić 20. i 21.12.2023. u prostorijama škole. Razgovarano je o emocionalnim poteškoćama s kojim se susreću, vrstama emocija i kako ih prepoznati. Roditelji su dobili korisne informacije i podijelili svoja iskustva.


Kognitivni procesi

Danas, 21.12.2023. g. naša škola je bila domaćin nastavnicima koji su u procesu implementacije kurikuluma.

Tema ove radionice je "Kognitivni procesi", a cilj radionice je osnažiti nastavnike za osmišljavanje aktivnosti za učenike koje će poticati dublje razumijevanje gradiva te kognitivne procese kod učenika. Zahvaljujemo se našim uvaženim kolegama iz Tima za podršku kurikuluma Saneli Karović, Mireli Omerhodžić Suljagić, Nermini Alihodžić - Usejnovski i Nedžadu Halilović koji su realizovali ovu radionicu


...na ledenim prstićima, ta hladna, kraljica Zima, ogrnula se ledenim plaštom I mnoštvom pahuljica…ušetala je u naš razred...i prespavat će do jutra, tačnije do 4:27...tad, tad će vas štipnuti za obraze...i zaželjeti najljepšu zimu... 


U susret zimi...

Odjeljenje: III-3


U skladu sa propisima kurikularme reforme u Kantonu Sarajevo, u Osnovnoj školi "Zahid Baručija" u Vogošći održan je čas prema ishodima učenja kojeg su u odjeljenju VI-1 organizirali predmetni nastavnici: nastavnik Geografije Elmedin Pirić, nastavnica Historije Sanela Alić, nastavnica Vjeronauke Merima Hajro, nastavnica Tehničke kulture Sanela Crneta i nastavnica Informatike Lejla Kavazbašić. Međupredmetnom korelacijom učenici su tokom nastavnog procesa iz navedenih predmeta proširivali ranije stečena znanja o Egiptu te na poseban i kreativan način usvojili niz novih spoznaja.

Času su prisustvovali koordinatori Instituta za preduniverzitetsko obrazovanje Kantona Sarajevo gospođa Sanela Karović i gospodin Nedžad Halilović, Uprava škole predvođena direktorom Refikom Kurtovićem, pomoćnica direktora Amela Jamaković, školski pedagog Sadeta Kjosevska te nekoliko nastavnica.Nesebičnu pomoć u pripremama pružile su učenice Aida Mulahmetovic i Sara Hasanović.


U ponedjeljak 18.12.2023. godine, u okviru programa “Škole roditeljstva” realizovana je radionica za roditelje prvih razreda. Program je namijenjen roditeljima, a njegov cilj jeste razvijanje i unapređenje psihološko – pedagoških kompetencija i pedagoške kulture roditelja. Informisani su o pravima, obavezama i mreži podrške u školi kako bi svako dijete raslo sretno i ostvarilo svoj potencijal. U toku radionice imali su priliku da procijene dosadašnji razvoj svoje djece, saznaju koje su roditeljske vještine, kako komunicirati sa djetetom i važnosti kontinuirane saradnje sa školom. Diskutovano je o tjelesnom, socijalnom i govornom razvoju o potrebi za kretanjem i zdravoj ishrani. Na kraju radionice roditelji su dobili koristan promotivni material koji je sadržao savjete i preporuke. 

Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije jučer je u Sarajevu organizovala svečanost dodjele nagrada, u povodu završetka takmičenja za najbolje literarne i likovne radove učenika osnovnih i foto i video radove učenika srednjih škola na području Bosne i Hercegovine o temi ‘Knjiga pravde’.

Nagrade su uručili direktor Agencije Elvis Kondžić i zamjenik direktora Rade Ristović, a projekt je prezentirala Tahani Komarica, viši stručni saradnik za razvoj i provođenje edukativnih programa u Agenciji.

Agencija je nagradila 13 učenika u četiri kategorije, među njima je i naša učenica Zehra Neimarlija, učenica VI-3 razreda za osvojeno drugo mjesto u svojoj kategoriji.

Iskrene čestitke učenici i nastavnici Lejli Bešović.


Facebook

Učenici trećeg razreda su u mjesecu oktobru sa svojim učiteljicama Smajić Muamerom, Kuloglija Seadom i učiteljem Mešić Semirom vrijedno učestvovali u aktivnostima turističke agencije Insider i zaslužili titulu Malih ambasadora Sarajeva.

Predstavnici agencije ( 18.12.2023. godine) su posjetili našu školu i učenicima trećeg razreda uručili diplome, to je bila prilika da polože i zakletvu Malih ambasadora Sarajeva.

Ovim putem se zahvaljujemo turističkoj agenciji Insider na zanimljivom projektu u koji su bili uključeni naši učenici.


FacebookFacebook

Dijete drago... Sanjaj, vjeruj, maštaj, stvaraj!

Sanjaj, vjeruj, maštaj, stvaraj...Dijete drago!

U organizaciji Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine održan je književni susret i druženje za djecu sa bosanskohercegovačkim piscima za djecu i mlade, Fahrudinom Kučukom i Bajruzinom Hajrom Planjcem, kao i bh. književnikom Bećirbašić Mirsadom koji je ujedno moderirao susret i govorio o značaju dječje nagrade Astrid Lindgren.

Fahrudin Kučuk, kao autor i Bajruzin Hajro Planjac kao promotor čitanja nominirani su kandidati za Memorijalnu nagradu „Astrid Lindgren“ 2024 (ALMA), a koje kao nominacijsko tijelo iz BiH predlaže Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine.

Veselom druženju i zabavi, kao i u samoj realizaciji programa prisustvovali su učenici III -1 i III-3 razreda u pratnji učiteljica i direktora škole.


U prostorijama naše škole u srijedu 13.12.2023. godine psihoterapeut Meliha Fejzić ispred KJU „Porodično savjetovalište“ realizovala je interaktivnu radionicu za sve roditelje petih i šetih razreda na temu „Izazovi savremenog roditeljstva“. Roditelji su imali priliku da saznaju više o radu ustanove „Porodično savjetovalište i njihovim iskustvima. Podijelili su svoja mišljenja, stavove i izazove s kojim se susreću kao roditelji. Hvala roditeljima koji su odvojili svoje slobodno vrijeme i odzvali se na radionicu. 

Facebook

Danas je u Sportskoj dvorani „Amel Bečković“ održan turnir u košarci. Na turniru su učestvovale tri škole, Osnovna škola „Mirsad Prnjavorac“, Osnovna škola „Zahid Baručija“, te gosti iz Internacionalne škole QSI iz Sarajeva.

Pobjednik turnira je ekipa naše škole.

Iskrene čestitke učenicima i nastavnicima Kadrić Ameli i Fejzić Selmiru koji su predvodili ove divne dječake.


#Hourofcode

#Satkodiranja

Sedmica informatičke edukacije organizuje se svake godine u decembru, mjesecu u kojem je rođena Grace Murray Hopper (09.12.1906.) pionirka informatike, zaslužena za popularizaciju izraza bug i razvoja programerskog jezika COBO.

Ove godine sat kodiranja se održava od 04.12. do 08.12.2023. godine.

Učenici VI-1 i VI-3 razreda naše škole su učestvovali u #Satkodiranja i sjajno se zabavili.

Nastavnica: Lejla Kavazbašić


Jako kreativan i zanimljiv čas urađen po ishodima učenja u

V- 1 razredu.

Nastavna jedinica: Jesen (Bosanski jezik i književnost, Engleski jezik, Njemački jezik i Turski jezik).

Na času su korištene različite strategije.

Kroz bogat sadržaj pripremljenog materijala, učenici su bili jako motivirani i aktivni.

Času prisustvovale: Sadeta Kjosevski - pedagog; Amela Jamaković - pomoćnik direktora.


#Hourofcode

#Satkodiranja

Sedmica informatičke edukacije organizuje se svake godine u decembru, mjesecu u kojem je rođena Grace Murray Hopper (09.12.1906.) pionirka informatike, zaslužena za popularizaciju izraza bug i razvoja programerskog jezika COBO.

Ove godine sat kodiranja se održava od 04.12. do 08.12.2023. godine.

Učenici VI-1 i VI-3 razreda naše škole su učestvovali u #Satkodiranja i sjajno se zabavili.

Nastavnica: Lejla Kavazbašić


Galerije volonterizma- završne manifestacije projekta "Volontiranje je cool!".

Učenici su kroz zabavu i druženje razmijenili iskustva, ideje, te predstavili jedni drugima realizirane aktivnosti u svojim lokalnim zajednicama.


Atmosferske padavine, ponavljanje

Lijep i sunčan dan iskoristili smo za postavljanje kišomjera u dvorištu naše škole.

Odjeljenje: III-3


Naučili smo da su trenuci provedeni zajedno i uspomene koje stvorimo neprocjenjivi.

Naši zajednički koraci, znanja, uspomene, naše vrijeme, učenje, saznavanje, spoznavanje, zaključivanje usrećuje nas i gradimo odnos pun povjerenja.

Možda smo mali, najmanji u školi, ali smo dovoljno veliki da znamo šta volimo i šta želimo.

Kreativno učimo- kreativno mislimo.

Povezujemo, istražujemo i mnogo, mnogo se radujemo!

Geometrijski oblici, linija, geometrijska tijela, glasovna analiza i učenici I4 u akciji.

Učiteljica Edna Osmanović


Facebook
Facebook

U dvorani “Amel Bečković” danas je svečano obilježen Dan državnosti Bosne I Hercegovine.

Učenici od prvog do četvrtog razreda još jednom su pokazali kako se voli domovina.

U ime kolektiva Osnovne škole „Zahid Baručija“ Vogošća, svim građanima Bosne i Hercegovine čestitamo Dan državnosti.


Danas je u kino sali JU KSC Vogošća održana Svečana sjednica Općinskog vijeća Vogošća i priredba u kojoj su učešće uzeli učenici pet vogošćanskih osnovnih škola i Srednjoškolskog centra Vogošća. Svečanost je održana u povodu obilježavanja 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine. U veoma bogatom, raznolikom i sadržajnom programu, učesnici su pokazali veliki talenat, umijeće i sposobnosti, za što su u velikoj mjeri zaslužni i njihovi mentori. 

FacebookFacebookFacebookFacebookFacebookFacebookFacebookFacebookFacebook
Facebook
Facebook