OŠ Zahid Baručija

Jako kreativan i zanimljiv čas urađen po ishodima učenja u

V- 1 razredu.

Nastavna jedinica: Jesen (Bosanski jezik i književnost, Engleski jezik, Njemački jezik i Turski jezik).

Na času su korištene različite strategije.

Kroz bogat sadržaj pripremljenog materijala, učenici su bili jako motivirani i aktivni.

Času prisustvovale: Sadeta Kjosevski - pedagog; Amela Jamaković - pomoćnik direktora.


#Hourofcode

#Satkodiranja

Sedmica informatičke edukacije organizuje se svake godine u decembru, mjesecu u kojem je rođena Grace Murray Hopper (09.12.1906.) pionirka informatike, zaslužena za popularizaciju izraza bug i razvoja programerskog jezika COBO.

Ove godine sat kodiranja se održava od 04.12. do 08.12.2023. godine.

Učenici VI-1 i VI-3 razreda naše škole su učestvovali u #Satkodiranja i sjajno se zabavili.

Nastavnica: Lejla Kavazbašić


Galerije volonterizma- završne manifestacije projekta "Volontiranje je cool!".

Učenici su kroz zabavu i druženje razmijenili iskustva, ideje, te predstavili jedni drugima realizirane aktivnosti u svojim lokalnim zajednicama.


Atmosferske padavine, ponavljanje

Lijep i sunčan dan iskoristili smo za postavljanje kišomjera u dvorištu naše škole.

Odjeljenje: III-3


Naučili smo da su trenuci provedeni zajedno i uspomene koje stvorimo neprocjenjivi.

Naši zajednički koraci, znanja, uspomene, naše vrijeme, učenje, saznavanje, spoznavanje, zaključivanje usrećuje nas i gradimo odnos pun povjerenja.

Možda smo mali, najmanji u školi, ali smo dovoljno veliki da znamo šta volimo i šta želimo.

Kreativno učimo- kreativno mislimo.

Povezujemo, istražujemo i mnogo, mnogo se radujemo!

Geometrijski oblici, linija, geometrijska tijela, glasovna analiza i učenici I4 u akciji.

Učiteljica Edna Osmanović


Facebook
Facebook

U dvorani “Amel Bečković” danas je svečano obilježen Dan državnosti Bosne I Hercegovine.

Učenici od prvog do četvrtog razreda još jednom su pokazali kako se voli domovina.

U ime kolektiva Osnovne škole „Zahid Baručija“ Vogošća, svim građanima Bosne i Hercegovine čestitamo Dan državnosti.


Danas je u kino sali JU KSC Vogošća održana Svečana sjednica Općinskog vijeća Vogošća i priredba u kojoj su učešće uzeli učenici pet vogošćanskih osnovnih škola i Srednjoškolskog centra Vogošća. Svečanost je održana u povodu obilježavanja 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine. U veoma bogatom, raznolikom i sadržajnom programu, učesnici su pokazali veliki talenat, umijeće i sposobnosti, za što su u velikoj mjeri zaslužni i njihovi mentori. 

FacebookFacebookFacebookFacebookFacebookFacebookFacebookFacebookFacebook
Facebook
Facebook

Međunarodni dan djeteta

#konvencijaopravimadjeteta

#zasvudjecusvijeta

#zadjecuPalestine

Odjeljenje: III - 3


Učenici IV-1 odjeljenja sa učiteljem Hamdijom Kučevićem i pedagogom škole obilježili su interaktivnom radionicom potpisivanje Konvencije o pravima djeteta. Podsjetili su se da je KONVENCIJA O PRAVIMA DJETETA Usvojena od Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, 20. novembra 1989. Godine. Ujedinjene nacije u Opštoj deklaraciji o ljudskim pravima i u međunarodnim Ugovorima o ljudskim pravima, proglasile i složile se da svako ima sva prava i slobode navedene u Konvenciji, bez obzira na razlike kao što su rasa, boja kože, vjera, spol, jezik, političko ili drugo mišljenje, nacionalno ili društveno porijeklo, imovina, rođenje ili bilo koji drugi status. Učenici su pokazali svoju kreativnost i izrazili zadovoljstvo urađenim materijalima. 

U okviru saradnje KJU „Porodično savjetovalište“ sa osnovnim školama Kantona Sarajevo implementatori /stručni saradnici realizovali su 13.16. i 17.11.2023. godine interaktivne radionice za učenike petih razreda na temu „ Odbacivanje“, šestih razreda na temu “ Ljutnja – kako je ohladiti“, sedmih razreda „Anksioznost“,osmih razreda „Odbacivanje“ i devetih razreda „Imam problem – kako ga riješiti“. U okviru navedene saradnje planirane su i radionice za nastavnike i roditelje. 

Udruženje za očuvanje kulturnog nasljeđa „Sahan“u okviru projekta „Učenje je moj izbor“ 15. i 16.11.2023.godine, na časovima odjeljenskih zajednica IX-ih razreda realizovali su interaktivnu radionicu „Rodno – uvjetovano nasilje u porodici“. Edukacijom su učenici upoznati kako i na koji način prepoznati i spriječiti različite vrste nasilja. Zahvaljujemo se predavaču Mersihi Husejnović, koordinatorici iz Sigurne kuće kao i predsjednici Udruženja Fikreti Nazifović. 

OGLEDNI ČAS

Predmet: Moja okolina

Nastavna jedinica: Moja domovina Bosna i Hercegovina

Odjeljenje: III-1

Učiteljica: Muamera Smajić


OGLEDNI ČAS

Predmet: Moja okolina

Nastavna jedinica: Tekuće vode

Odjeljenje: III-3

Učiteljica: Seada Kuloglija


Djeca OŠ “Zahid Baručija” za djecu Gaze naziv je humanitarne akcije koja se ovih dana provodi u našoj školi u organizaciji Vijeća roditelja naše škole.

Osim novčanih sredstava i solidarnosti sa narodom Gaze, naši učenici su se potrudili da i kroz prigodne crteže pošalju poruke podrške djeci Palestine, pa je u holu škole moguće pročitati poruke: ”Zaustavite rat u Gazi", “Oslobodite Palestinu!",

"Djeca su ukras svijeta",”Želimo mir i jednakost za svako dijete”.

#podrškazaGazu


Učenici odjeljenja II3 u pratnji učiteljice Lejle Sirćo su posjetili televiziju Al Jazeeru.

Ovo je bila prilika da djeca saznaju kako se odvija proces rada i pripreme programa za televiziju. Mogli su da se upoznaju i sa novinarskom profesijom, voditeljskim dijelom posla, kao i sa snimanjem tv sadržaja.


Facebook

Učenici sedmih razreda danas su u pratnji nastavnica Amele Kadrić, Amre Arapović, Elmine Taindžić i našeg vrijednog i odgovornog Ejuba Kahrimana osvojili Bjelašnicu, nisu krili oduševljenje ljepotom Lukomira i vrha Javorak, tako je realizovan drugi termin škole planinarstva.

Poseban akcenat je bio na upoznavanju seoskog turizma, planina koje nas okružuju. Ekosistema mješovite šume, gdje je dominantna smrča, bukva i grab. Naučili su kako rukovati kompasom i kako se orijentisati pomoću istog.

U realizaciju škole planinarstva uključeni su iskusni planinarski vodiči PS FBiH, Stanice planinarskih vodiča Sarajevo i GSS Sarajevo.

Kojima se ovim putem zahvaljujemo na velikoj pomoći u realizaciji iste.


Na prijedlog direktorice Instituta za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja Kantona Sarajevo, registrirani vannastavni i posebni programi postali su sastavni dio Kataloga registriranih programa, koji je usvojilo Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo, Odlukom o usvajanju Kataloga registriranih programa, broj: 11-34-33543-2/23, od 20. 7. 2023.

Prema toj odluci učenici drugih razreda naše škole zajedno sa pedagogom-psihologom i svojim učiteljicama realizovali su dvosedmičnu radionicu pod nazivom "Upravljanje ljutnjom".

Na toj radionici bilo je jako važno raditi na prepoznavanju emocija, samoregulaciji i načinima nošenja s ljutnjom. Cilj nam je bio naučiti dijete da se lakše nosi s izražavanjem emocija i postavlja granice.

U radionici su učestvovala odjeljenja II-1, II-2, II-3 i II-4 sa pedagogom-psihologom Sadeta Kjosevska i učiteljicama Alisa Hasečić, Irfana Kožljak, Lejla Sirćo i Sadžida Hasanbegović.


Da se humanost uči i njeguje od malena pokazuju naši prvačići.

Na inicijativu roditelja, uz pomoć učiteljice učenici I4 realizovali su humanitarnu akciju za pomoć Gazi.

Svojim ručicama nacrtali su crteže, donijeli novac i razgovarali o tome zašto to rade.

Svojim srcima uputili su najdivnija suosjećanja, podršku, ljubav i želju da sva djeca budu sretna, bezbijedna i zdrava.

Od I4 za Gazu

Učiteljica Edna Osmanović


Oktobar nam je obojan jesenjim bojama, mirisima i okusima.

Danas su učenici I1, I2, I3 i I4 pravili zimnicu.

Učestvovali su u kompletnom procescu izrade zimnice, od planiranja, donošenja namirnica, pranja, sjeckanja i pakovanja salate.

Ne dopuštamo da učenici budu nijemi posmatrači u nastavi, već im pokažemo, motivišemo ih i pratimo dok rade sami.

Učili su na praktičan način i sad strpljivo čekaju da probaju salatu.


U planu programa i rada JU KSC Vogošća za 2023. godinu danas je u SD Amel Bečković održan turnir u futsalu za učenike osmih razreda osnovnih škola. Na turniru su učestvovale OŠ Zahid Baručija, OŠ Mirsad Prnjavorac te gosti na turniru Internacionalna škola QSI Sarajevo. 40 učesnika predstavilo je svoje vještine u futslau, te fair play igrom zabavljali publiku. Ovom prilikom se zahvaljujemo svim koji su dali svoj doprinos na organizaciji turnira.

Treće mjesto pripalo je ekipi Internacionalne škole QSI Sarajevo, drugo mjesto OŠ Mirsad Prnjavorac, a pobjednik turnira je OŠ Zahid Baručija


Mjesec oktobar se obilježava kao mjesec knjige.

Cilj obilježavanja je da se naglasi značaj knjige u obrazovanju i svakodnevnom životu čovjeka.

Čitanje i pričanje priča djeci je veoma značajno za njihov razvoj, budi dječiju maštu, kreativnost, radoznalost, otvara djecu prema svijetu i svijet prema djeci. Takva jedna radionica danas je održana u našoj školi u okviru obilježavanja ovog mjeseca.

Učenici III-3 razreda, kao i mali pisci naše škole pod vodstvom nastavnice Lejle Bešović danas su čitali, glumili, osluškivali jedni druge i ugostili Elvira Halilovića poznatijeg kao Čiko Pisac.

Radionica je bila jako zanimljiva, sadržajna, probudila dječiju maštu i potakla nas na razmišljanje da je u knjigama zaista zapisana sva mudrost svijeta.

Također, bibliotečki fond naše škole obogaćen je sa 20 novih primjeraka knjige “Priče iz srcolike zemlje” nešeg vogošćankog pisca Elvira Halilovića, kojim se ovim putem zahvaljujemo i želimo mu puno uspjeha u daljem radu.


Link

Zajedno protiv Cyber nasilja

Danas je u našoj školi za učenike sedmih razreda upriličena edukacija u organizaciji Centra za razvoj omladinskog aktivizma "CROA" u okviru projekta "Zajedno protiv Cyber nasilja". Cilj projekta je podizanje svijesti i nivoa informisanosti učenika o opasnostima koje vrebaju u cyber prostoru. Cyber nasilje je zlostavljanje drugih korištenjem digitalnih tehnologija i osnovni zadatak roditelja, škole i šire društvene zajednice je kreiranje sigurnijeg digitalnog okruženja za djecu koja su najčešće žrtve. Edukacija je usmjerena na prepoznavanje takvog vida nasilja i prevara preko profila na društvenim mrežama, zatim kako prijaviti, šta prijaviti i od koga tražitih pomoć. Učenici su se rado odazvali edukaciji i pokazali veliko interesovanje za ovu temu.


U organizaciji JU KSC Vogošća naši učenici drugog, trećeg i četvrtog razreda imali su priliku pogledati drugi dio animiranog filma „RIČARD RODA 2“

Film govori o Ričardu, neustrašivom vrapčiću, siročetu kojeg su usvojile rode. Odlučan u tome da dokaže da je on ipak roda upušta se u veliku avanturu. Ričard, Samija, Zamano samo su neki od likova koji su ovaj film učinili posebnim. Učenici su uživali u ovoj projekciji.


Vrijedni prvačići I4 danas su obilježili Dan jabuka 

Mali ambasadori Sarajeva

Danas su naši učenici III-3 razreda u pratnji učiteljice Seade Kuloglija i turističkog vodiča Adnana Vlajčića, Obalom Isa-bega Ishakovića započeli putovanje u prošlost i otkrivali kako je nastao lijepi grad Sarajevo. Brojne legende, priče, igrice i druženje su sve ono što je ovaj obilazak učinio tako posebnim.

Vijećnica i Inat kuća, Kazandžiluk, Sebilj, Morića-han, Begova džamija. Putovanje kroz bogatu historiju Sarajeva, Muzej Jevreja Bosne i Hercegovine, Katedrala Srca Isusova , Vječna vatra I Saborna crkva su mjesta na kojima su naši učenici sigurno obogatili dječiju znatiželju.

Zato, budi i ti! MALI AMBASADOR GRADA SARAJEVA


Mali ambasadori Sarajeva

Danas su naši učenici III-2 razreda u pratnji učitelja Semira Mešića i turističkog vodiča Obalom Isa-bega Ishakovića započeli putovanje u prošlost i otkrivali kako je nastao lijepi grad Sarajevo. Brojne legende, priče, igrice i druženje su sve ono što je ovaj obilazak učinio tako posebnim.

Vijećnica i Inat kuća, Kazandžiluk, Sebilj, Morića-han, Begova džamija. Putovanje kroz bogatu historiju Sarajeva, Muzej Jevreja Bosne i Hercegovine, Katedrala Srca Isusova , Vječna vatra I Saborna crkva su mjesta na kojima su naši učenici sigurno obogatili dječiju znatiželju.

Zato, budi i ti! MALI AMBASADOR GRADA SARAJEVA


Mali ambasadori Sarajeva

Danas su naši učenici III-1 razreda u pratnji učiteljice Muamere Smajić i pomoćnice direktora Amele Jamaković kao i turističkog vodiča, Obalom Isa-bega Ishakovića započeli putovanje u prošlost i otkrivali kako je nastao lijepi grad Sarajevo. Brojne legende, priče, igrice i druženje su sve ono što je ovaj obilazak učinilo tako posebnim.

Vijećnica i Inat kuća, Kazandžiluk, Sebilj, Morića-han, Begova džamija. Putovanje kroz bogatu historiju Sarajeva, Muzej Jevreja Bosne i Hercegovine, Katedrala Srca Isusova i Saborna crkva su mjesta na kojima su naši učenici sigurno obogatili dječiju znatiželju.

Zato, budi i ti! MALI AMBASADOR GRADA SARAJEVA


Pod sloganom „Cool je imati zdrave zube“ 20.10.2023.godine stomatolog iz Doma zdravlja Vogošća održala je edukativni čas učenicima petih razreda. Učenici su imali priliku vidjeti model zuba i naučiti da je zubni karijes neprijatelj u ustima. Razgovarali su o priboru za održavanje higijene njegovom pravilnom korištenju i dobili prigodan poklon. 

Kad se male ruke slože…

Učenici II4 odjeljenja, Bekir i Husein su odgovornim pristupom prirodi i recikliranjem plastičnih boca osvojili besplatne ulaznice u Pionirsku dolinu za svoje drugare iz odjeljenja. Tako su učenici II4 zajedno sa svojom učiteljicom nastavu u učionici zamijenili nastavom u prirodi i na prigodan način pozdravili jesen.

Ponovili su sve što su naučili o godišnjem dobu jesen, razgovarali o životinjama i njihovim osobinama, a nije nedostajalo ni igre, smijeha i druženja.

Još jednom se zahvaljujemo našim drugarima Bekiru i Huseinu što su nam pokazali kako se poštujući priroda njeguje i prijateljstvo.


Link
YouTube

PREDAVANJE 

Predstavnici EUFOR-a održali su veoma značajno predavanje o opasnostima od mina našim učenicima V-1 u srijedu 18.10.2023.godine. Cilj ovog predavanja je upoznati učenike sa realnim opasnostima od mina, podići svjesnost o postojanju mina, kao i upoznati učenike kako pravilno reagovati u slučaju da se nađu u minama zagađenom području. 

Facebook

Tvoje je samo ono što daš!

Džejla Rustemi, učenica I-3 razreda.


JESENJA ČAROLIJA

Odjeljenje: I-3, učiteljica Ajla Hrvat

Jesen je stigla i u našu učionicu i od nje napravila pravi raj.

Nastavila je svojim putem sjaja i svima nam dala puno lijepih doživljaja!


JESENJA ČAROLIJA

Odjeljenje: I-4, učiteljica Edna Osmanović

Jesen je stigla u našu učionicu i od nje napravila pravi raj.

Nastavila je svojim putem sjaja i svima nam dala puno lijepih doživljaja!


JESENJA ČAROLIJA

Odjeljenje: I -1, učiteljica Amela Ovčina

Jesen je stigla u našu učionicu i od nje napravila pravi raj.

Nastavila je svojim putem sjaja i svima nam dala puno lijepih doživljaja!


Facebook

POSJETA 

U petak, 13.10.2023. godine, učenici IX razreda su u pratnji nastavnice Islamske vjeronauke Merime Hajro, pedagoga i psihologa škole, posjetili izložbu "Pod nebom vedre vjere - Islam i Evropa u iskustvu Bosne".

Sadržaj izložbe je multidisciplinarnog i edukativnog karaktera sa temama koje se prelamaju kroz gotovo sve školske predmete. Cilj posjete je da se učenici upoznaju sa bogatim, kako istočnim tako i zapadnim, kulturno-civilizacijskim naslijeđem naše domovine.

Doktorska diploma Safvet-bega Bašagića, Ljetopis Mula Mustafe Bašaskije, prekrivač sa mezara Poslanika a.s., ogrtač Husein-kapetana Gradaščevića... samo su neki od 700 eksponata koje su učenici imali priliku vidjeti.


MEĐUNARODNI DAN DJEVOJČICA

Međunarodni dan djevojčica obilježava se na današnji dan od 2011. godine kada su Ujedinjeni narodi proglasili 11. oktobar kao Svjetski dan ženskog djeteta. Cilj je potaknuti svjetski entuzijazam u stvaranju boljeg života mladim djevojkama pružajući im priliku da postignu svoj puni potencijal.

Na današnji dan želimo skrenuti pažnju na još uvijek gorući problem diskriminacije djevojčica i nasilja koje se nad njima provodi u cijelom svijetu, te osnažiti zajednicu na poštivanje njihovih ljudskih prava.


MJESEC KNJIGE 


Mjesec oktobar u svijetu se obilježava kao Mjesec knjige.

Jedna u nizu vannastavnih aktivnosti III-3 odjeljenja jeste upravo i današnja, "Moja omiljena knjiga".

Šta djeca vole čitati, pogledajte u galeriji.


ŠKOLA PLANINARSTVA

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS danas je započelo realiziranje nove "Škole planinarstva" uz koordinaciju sa JU Institut za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja Kantona Sarajevo.

Projekt obuhvata oko 4.000 učenika koji su podijeljeni u sedam velikih grupa, svaka s tri podgrupe. Svaka od ovih grupa imat će priliku da prođe planinarske staze Bjelašnice, Igmana i Trebevića, koje su dugačke između 7 i 8 kilometara. Planirano je da se planinarski izleti, ukupnog trajanja 21 dan, održe tokom mjeseca oktobra i novembra 2023. godine, te u aprilu 2024. godine.

Učenici sedmih razreda danas su u pratnji nastavnica Amele Kadrić, Amre Arapović, Elmine Taindžić i našeg vrijednog i odgovornog Ejuba Kahrimana osvojili Trebević i tako realizovali prvi termin škole planinarstva.

U realizaciju škole planinarstva uključeni su iskusni planinarski vodiči PS FBiH, Stanice planinarskih vodiča Sarajevo i GSS Sarajevo.

Kojima se ovim putem zahvaljujemo na velikoj pomoći u realizaciji iste.


18.9.2023. i 20.9.2023. godine u sklopu projekta „Mali đaci pješaci“ Udruženja majki „Brižne ruke“ koje je finansiralo Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo učenici I3 i I4 razreda imali su priliku prisustvovati radionicama na kojima su slušali i učili o saobraćaju. Na zabavan i interaktivan način učenici su usvajali saobraćajne znakove, pravila kretanja i prelaska preko ulice. Svi učenici dobili su diplome, odjeljenja pehare za znanje, a najaktivnija učenica osvojila je bicikl. U utorak, 3.10.2023. godine održano je predavanje za roditelje na kome se uz edukatore iz Udruženja roditeljima obratio inženjer saobraćaja i podijelio svoja iskustva iz prakse. Ovom prilikom želimo se zahvaliti Udruženju majki „Brižne ruke“ i Ministarstvu za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo na ukazanoj prilici. 

BAL UČITELJA 2023.

Veoma značajno priznanje za doprinos struci uručeno je večeras našoj učiteljici Merisi Bajraktarević, kao rezultat predanog rada uz dugogodišnje iskustvo, koje nesebično prenosi na mlade generacije.

Iskrene čestitke našoj učiteljici na ovom značajnom priznanju!

Bal učitelja - Vijećnica 2023. godine

#UdruženjeučiteljaKantonaSarajevo


JESENJI IZLET UČENIKA TREĆEG RAZREDA - VISOKO

Jesenji izlet, Park Ravne 2, Visoko 06.10.2023.

Učenici trećeg razreda su danas

(06.10. 2023. godine) u pratnji učiteljica i učitelja posjetili Park Ravne 2 u Visokom, te dan iskoristili za igru i druženje u prirodi.

Nadamo se da će im ovaj dan ostati u lijepom sjećanju.

#djecijanedjelja

#imampravonazabavuigruidruženje


Facebook
Facebook

5. OKTOBAR je dan kada se sjećamo svojih kolega u zasluženoj penziji, sa mnogo zahvalnosti na njihovom vremenu, strpljenju i bezgraničnoj ljubavi koju su nam podarili ali i prilika za ispraćaj dragih lica u nove penzionerske dane.

Nakon dugogodišnjeg predanog rada u zasluženu penziju odlaze naše drage kolege.

Učiteljica, Sabina Mrkulić, nastavnik Edhem Kerić, Ismet Avdić i Mehmedalija Sućeska, noćni čuvar.

Učiteljica, odgajateljica, savjetnica, prijateljica...sve je to bila naša Sabina svojim učenicima i kolegama kao i nastavnici .

Obrazovali su i odgojila generacije i generacije, dijelili savjete kolegama i radili jedan od najodgovornijih i najzahtjevnijih poslova i dali svoj doprinos cilju kojem svi težimo – društvu znanja .

Želimo im puno zdravlja i da dugo, dugo uživaju u penziji.

Vrata naše Škole uvijek će im biti otvorena.


Facebook
Facebook

PREDSTAVA ZA DJECU 

U organizaciji JU KSC Vogošća učenici nižih razreda danas su  imali  priliku pogledati  premijeru predstave “Tri mačka I zakopano blago” u izvedbi UG “Scena” Živinice.

 Ova bajkovita predstava o dogodavštinama i  vragolastim avanturama  trojice mačaka lutalica zaokupila je dječiju pažnju I izmamila osmijehe na njihovim licima.

Kroz bajku su  ih vodili avanturisti,  koji nakon mnogih prepreka ipak stižu do skrivenog kovčega sa blagom.  Ali, umjesto dragulja, u kovčegu se nalaze knjige, čime nas ova priča podsjeća da pravo blago leži u znanju i saznanju koje knjige pružaju. Upravo je to I poruka ove predstave.

#dječijanedjelja

#oktobarmjesecknjige


Jesenji izlet i druženje učenika četvrtog razreda u parku Stojčevac. 

Stigla nam je gospođa Jesen i donijela svoje ukusne plodove...

Odjeljenje: III - 3


IZLET UČENIKA DRUGOG RAZREDA 

“U nebo plavo, u duboki zdenac

jesenjeg dana

svaka grana

baca po dukat žut,

za sretan put…”

Učenici drugog razreda su veselim igrama i zajedničkim druženjem pozdravili dolazak jeseni u parku Stojčevac.

Učiteljice: Sadžida Hasanbegović, Irfana Kožljak, Lejla Sirćo i Alisa Hasečić.POSJETA PU VOGOŠĆA

Učenici drugih razreda ( II - 1,2,3,4 ) zajedno sa svojim učiteljicama posjetili su Policijsku upravu Vogošća.

Posjeta je upriličena u okviru realizacije projekta

„Policija u zajednici“, te je učenicima tom prilikom priređena prigodna prezentacija na temu ponašanja učenika u saobraćaju.

Potom je organiziran obilazak prostorija PU Vogošća, a učenicima je prezentiran i dio opreme sa službenim vozilima, koju policija koristi u svakodnevnom obavljanju poslova, što je izazvalo posebnu pažnju i zanimanje drugačića.


Facebook

SVJETSKI DAN PISMENOSTI 

Danas je Svjetski dan pismenosti.

Ovaj dan se obilježava s ciljem isticanja važnosti obrazovanja, i to ne samo u smislu čitanja i pisanja, nego razumijevanja pročitanog, sposobnosti sporazumijevanja, korištenja savremenih tehnologija te sposobnosti trajnog usvajanja znanja i razvijanja kritičkog mišljenja.

Ovaj dan se obilježava od 1965.godine na inicijativu UNESCO-a.

Odjeljenje: III - 3 


"Dan prvačića" 

Prijatelji naše škole!

Facebook

SVEČANI PRIJEM PRVAČIĆA

Danas je u našoj školi upriličen svečani doček za naših 112 đaka-prvaka.

Učenici su uživali u programu koji su za njih pripremili njihovi drugari i učiteljice.

Dobrodošlicu i sretan početak prvačića poželio je i direktor škole Refik Kurtović.

Nakon programa učenici su prvi put sjeli u svoje školske klupe, gdje su ih dočekali pokloni i srdačne i ohrabrujuće riječi podrške njihovih učiteljica.

Dragi prvačići, sretan vam početak!


                         I -1

Ovčina Amela

I - 2

Bajraktarević Merisa

I -3 

Hrvat Ajla 

I - 4

Osmanović Edna

U periodu od 18. do 22. juna u posjeti OŠ „Zahid Baručija“ boravi delegacija bratske škole „Hamdi Akverdi“ iz Istanbulske općine Bakirkoy. Delegaciju predvodi direktor škole, a čini je još jedanest nastavnika. Prijateljima iz Istanbula domaćini su pripremili kvalitetan program tokom boravka, upoznali su ih sa školom te organizovali posjete nekim od najljepših  kulturno-historijskih znamenitosti naše zemlje. 

Sretan let u novo poglavlje života

Maturanti & Maturantice


"Oni su naš ponos" naziv je manifestacije koja već drugu godinu zaredom krasi našu školu. Početkom juna sumiramo rezultate, sabiremo uspjehe i radujemo se svakom postignutom napretku. Kada je u pitanju obrazovanje, Vijeće roditelja OŠ "Zahid Baručija" odlučno je u namjeri da roditelji budu partneri u poboljšanju obrazovnog procesa, a to nas je ponukalo i da se odlučimo na ovaj korak, da upriličimo svečanost gdje ćemo isticati samo izvrsnost, trud, rad i kontinuitet u učenju. Manifestacija je upriličena u čast učenika koji su se takmičili na različitim nivoima, a naši učenici su i ove godine pokazali da mogu i žele više. Ove godine željeli smo istaći i zahvaliti se i nastavnicima koji su svoje znanje i slobodno vrijeme nesebično dijelili i udovoljavali dječijoj znatiželji, bili podrška i bodrili ih na putu uspjeha i sve to dalo je rezultate. Ime naše škole predstavili su kao najbolji ambasadori.

Djeca zaista i jesu naš ponos, poseban osjećaj je biti dio ove priče, posebno je vidjeti graju, ponosne roditelje i sve prisutne. Ovo je samo mali znak pažnje, ali i podstrek i ostalim učenicima da vrijedi uložiti malo više truda i težiti ka izvrsnosti.U organizaciji Instituta za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja Kantona Sarajevo u saradnji sa Ministarstvom za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo, organizovana je manifestacija pod nazivom „Naše nebo izvrsnosti” na kojoj su dodijeljene diplome za najuspješnije učenike/učenice, te zahvalnice nastavnicima koji su pripremali učenike za takmičenje kao i zahvalnice za škole domaćine za školsku 2022/2023. godinu iz svih nastavnih predmeta/oblasti u skladu sa Kalendarom takmičenja, revija/smotri koje su u organizaciji Ministarstva za odgoj i obrazovanje i Instituta za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja Kantona Sarajevo. 

Učenici drugih I trećih razreda u pratnji učiteljica, učitelja I asistentica u nastavi danas su posjetili kino.

Djeca su uživala u kokicama i predivnom novom animiranom filmu Cvrčak i Mravica.

Radi se o svojevrsnoj adaptaciji Ezopove basne.

Radnja je prilagođena današnjem vremenu, tolerancij i suživotu kroz zbližavanje Cvrčka i Mravice koji uspijevaju pomiriti dva suprotstavljena svijeta.

Kako je bilo, pogledajte…


Proljetni izlet učenika od V do VIII razreda, lokacija Ajdinovići. 

ŠKOLSKI BAZAR 

U našoj školi održan je školski bazar. (29.05.2023.godine.)

Vijeće roditelja organizovalo je bazar sa djecom i roditeljima, te u saradnji sa uposlenicima škole. Cilj je da doprinesu poboljšanju odgojno obrazovnog procesa.

“Uloga Vijeća roditelja je velika i aktivno učestvujemo u svim aktivnostima zajedno sa rukovodstvom škole koje, ima veliko razumijevanje na rješavanje svih problema. Zajedno to činimo za dobrobit naše djece, kvalitetnog obrazovanja. I ovaj današnji bazar je dokaz tome, prilika da zajedno kreiramo jednu lijepu priču”, kazala je  Edina Išerić, predsjednica Vijeća roditelja OŠ „Zahid Baručija“.

Sva prikupljena sredstva od prodaje usmjeriće se u poboljšanje obrazovnog procesa u školi, prije svega za nabavku didaktičkih pomagala za rad stručnog mobilnog tima, a također i za razne edukativne posjete, nabavku nošnji za školu i slično.


DAN BIJELIH TRAKA 2023.G.

Svakog 31. maja u Prijedoru i gradovima širom Bosne i Hercegovine obilježava se Dan bijelih traka - sjećanje na Bošnjake i Hrvate Prijedora kojima je na isti dan 1992. godine putem radija Prijedor naređeno da istaknu bijele čaršafe na svojim kućama a bijele trake stave na miške i pođu prema centru grada.

U Prijedoru je ubijeno 3 176 Bošnjaka i Hrvata a najveći broj raseljen etničkim čišćenjem.

Danas se još uvijek traga za tijelima više od 800 Prijedorčana a najmlađa žrtva bila je beba od 3 mjeseca.

Dan bijelih traka poruka je mira ali i sjećanja na žrtve Prijedora, na koncentracione logore, masovne grobnice, ubistva, progone, silovanja...

Nasi učenici IX r. poslušali su historijski čas i pripremili trake za sutrašnji dan!

Poruka iz naših učionica jeste da slijedimo put generacija koje su tu ostale živjeti, koje su danas uspješni doktori, profesori, inžinjeri i poduzetnici.

Nastavnica: Naida Kovačević


DAN ŠKOLE 

Obilježavanje Dana škole poseban je događaj u životu svake škole.

Dan kojem se vesele učenici i nastavnici.

Škola ima važnu ulogu u životu svakog čovjeka. To je institucija koja daje nadu i pruža oslonac svakom djetetu. O bogatoj historiji naše škole svjedoči mnogo generacija, obilje znanja i uspomena. Svaka generacija je dala svoj doprinos u izgradnji onog što danas čini našu školu prepoznatljivom.

Naša škola ne počiva samo na obrazovanju naših učenika, već i na njihovom odgoju.

Odgoj u sebi objedinjuje prošlost i sadašnjost, a usmjeren je na budućnost u kojoj će naši učenici odvažno koračati kroz život.

Bogatim kulturno – umjetničkim programom obilježili smo ovaj za nas značajan i poseban dan, 56 godina postojanja naše škole.

Zahvaljujemo se našim učenicima, nastavnicima i svima onima koji su dali svoj doprinos u realizaciji današnjeg programa.

Zahvaljujemo se i našim dragim gostima koji su svojim prisustvom uveličali naš dan.


FacebookFacebookFacebookFacebookFacebookFacebook

Potpisan ugovor o dogradnji Osnovne škole “Zahid Baručija”

Vogošćanska Osnovna škola “Zahid Baručija” već niz godina ima problem sa nedovoljnim i neadekvatnim prostorom za izvođenje nastavnog procesa za sve veći broj učenika. U smislu prevazilaženja tog problema izrađen je projekat dogradnje dodatnih učionica.

Danas (17.05.2023.godine) potpisan je Ugovor o izvođenju radova na školi „Zahid Baručija“. Ugovor su potpisali ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović, načelnik Općine Vogošća Migdad Hasanović, sa aradnicima i Amela Muhić, izvršna direktorica izvođača radova, firme ITC d.o.o. iz Zenice.

Ovom svečanom događaju prisustvovali su i direktor škole Refik Kurtović, te uposlenici škole. Istaknuto je da će ovaj projekat značajno unaprijediti obrazovni proces u ovoj školi i omogućiti učenicima da, uz pomoć svojih nastavnika, ostvaruju sve bolje rezultate.

Vrijednost radova je 2.308.176,53 KM bez PDV-a, a rok za izvođenje radova je 240 dana od dana uvođenja izvođača u posao.


Posjeta učenika Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari


U okviru ove posjete, učenici su posjetili mezarje, poklonili se žrtvama, obišli bivšu fabriku akumulatora u kojoj su bili zatočeni Bošnjaci u Srebrenici, a koju su holandske jedinice koristile kao svoju bazu.

Nakon upoznavanja sa halom u kojoj je stanovništvo tražilo spas, i čitanja ličnih iskustava stradalih stanovnika Srebrenice, učenici su imali mogućnost vidjeti izložbu u kojoj su izloženi predmeti pronađeni na teritoriji Podrinja.

Učenici su na kraju prisustvovali projekciji filma u kojem su prikazani video snimci napravljeni za vrijeme jula 1995. godine.

U pratnji učenika je bila nastavnica historije Naida Kovačević nastavnik Elmedin Pirić, nastavnik Selmir Fejzić i asistent u nastavni Mirzeta Kljajić.

8372


EKSKURZIJA IX RAZREDA


Naši maturanti su u protekloj sedmici išli na trodnevnu ekskurziju koja će im zasigurno ostati u lijepom sjećanju. U srijedu 10.05. u ranim jutarnjim satima četrdeset devet učenuka iz tri deveta razreda su krenuli ispred škole prema jugu naše lijepe domovine. Obišli su brojne destinacije počevši od Konjica, Jablanice, vrela Bune i tekiju, Dubrovnik, vodopad Kravice, Počitelj i na kraju predivni Mostar. Smještaj u hotelu „Ada“ u Blagaju je bio vrlo kvalitetan. Na svakoj od ovih destinacija učenici su naučili nešto novo ili proširili postojeće znanje. Sumirajući utiske sa ekskurzije može se reći da je bilo puno zabave, smijeha, novih ljubavi, a i starih nestašluka. Učenici su zaslužili pohvalu za ponašanje u toku svih aktivnosti.

Razrednice Amela Jamaković, Nermina Osmanović i Sabina Blekić su pružile punu podršku svojim dragim učenicima.

Da bi sve dobro funkcionisalo pobrinula se uprava škole na čelu sa direktorom, „Ventura Travel Agency“ Sarajevo, vijeće roditelja škole i općina Vogošća kojima pripadaju riječi zahvalnosti.


ŠKOLA U PRIRODI 

Škola u prirodi je realizovana u periodu od 10.05.2023. do 12.05.2023. godine u SRC Ajdinovići, koju je pohađalo 74 učenika četvrtog razreda. Sa učenicima u Ajdinovićima boravile su učiteljice Amela Ovčina, Merisa Bajraktarević, Ajla Hrvat i asistent u nastavi Alma Tuhčić. Prijevoz, hranu i trodnevni smještaj za sve učenike obezbijedilo je Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo. Za vrijeme boravka u SRC Ajdinovići, plan Škole u prirodi je uspješno realizovan, a tome je svakako doprinio profesionalni i kolegijalni odnos učiteljica i asistenta u nastavi kao i tim animatora koji je bio zadužen za animaciju učenika. I, najvažnije od svega je da su se svi učenici zdravi, veseli i zadovoljni vratili kućama.


Facebook
FacebookFacebookFacebookFacebookFacebook

Danas ( 11.05.2023. godine) na krilima vjetra i kišnih kapi, nošeni maštom u odjeljenja drugih razreda dođoše vila i vilenjak, Teta Pričalica i Čiko Pisac.

Teta Pričalica, kao prava pričalica uvede nas u svijet Priča srcolike zemlje. Posebnih 17 priča kao 17 slova naše nam drage domovine Bosne i Hercegovine.

Nikada kraja priči... i jedna na drugu ne liči.

Kad nas upozna sa Čika Piscem i njegovom prvom knjigom zajedno zaplovismo u svijet ljubavi, drugarstva, sreće...geografije, historije...svijet mašte.

Odvažno i kao pravi vilenjak Čiko Pisac nas povede u svoj svijet, svijet u kojem je on tako sretan i ponosan na svako slovo, riječ, rečenicu, priču i pjesmu...na ono što je danas i što će biti već sutra zapisano na nekoj hartiji.

Pričao, čitao, pitao i veselo odgovarao.

Djeca uživala, slušala, pitala i veselo pjevala.

Maštu su nam uzburkali, otvorili svoje odaje za neke nove male pisce. Ali dali i poseban zadatak, da volimo knjigu, da čitamo i pričamo priče, posebne priče

Priče iz srcolike zemlje.

Hvala Teta Pričalici i Čika Piscu, radujemo se novom maštanju.


DJEČIJI FESTIVAL 

Institut Yunus Emre Sarajevo i ove godine organizovao je

" 10. Dječiji festival" u Gradskoj areni Zenica za učenike osnovnih škola, koji uče Turski jezik kao drugi strani jezik na području

Bosne i Hercegovine.

Ovoj manifestaciji prisustvovali su i naši učenici u pratnji pedagogice Kjosevska Sadete, Kučević Hamdije i Išerić Mirze.


DAN SJEĆANJA NA UBIJENU DJECU SARAJEVA 

Učenici i učenice naše škole u pratnji nastavnika i direktora škole Refika Kurtovića prisustvovali su obilježavanju Dana sjećanja na ubijenu djecu Sarajeva, 1601 ubijeno dijete Sarajeva u period opsade (od 06. aprila 1992. do 26. februara 1996).

...a bili su samo djeca...

#1601


Učenici/ce naše škole, u pratnji direktora Refika Kurtovića i nastavnika Historije, prisustvovali su danas obilježavanju godišnjice Spomen sobe šehidima i poginulim borcima općine Vogošća i Muzeja hrabrosti. Obilježavanju godišnjice prisustvovali su članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine, dr. Denis Bećirević i Željko Komšić, kao i općinski načelnik Migdad Hasanović.

Direktoru škole Refiku Kurtoviću uručena je zahvalnica i plaketa ispred Udruženja za zaštitu historijskih vrijednosti „Haber“ – nosiocu projekta i ispred Spomen sobe i Muzeja hrabrosti.

Zahvaljujemo na prijemu i prigodnom programu.
MALI PRIRODNJACI


Čovječe, priroda bez tebe može.

A ti bez nje?

PROJEKAT: Mali prirodnjaci

Odjeljenje: II-3

Učiteljica: Seada Kuloglija


POSJETA "TETA PRIČALICI"

Učenici I3 odjeljenja naše škole sa učiteljicom Lejlom Sirćo su bili u posjeti Edukativnom centru "Teta pričalica".

Učenici su mogli uživati uz priče i zabavne igre Tete pričalice.Pobjednička ekipa naše škole, predstavljat će Općinu Vogošća na Kantonalnom takmičenju iz predmeta Tehnička kultura.

Iskrene čestitke učenicima kao i nastavnici Crneta Saneli koja je pripremala učenike naše škole.

Sretno u daljem takmičenju.


ŠKOLA PLANINARSTVA

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo u 2023. godini organizuje “Školu planinarstva” za učenike VII razreda osnovnih škola.

Škola planinarstva za naše učenike će se realizovati radnim danima na planinama Bjelašnici, Igmanu i Trebeviću u tri termina, i to:

Prvi termin 13.03.2023. godine

Drugi termin 25.04. .2023. godine

Treći termin 24. 05.2023. godine

Vremensko trajanje planinarske ture u kombinaciji sa kratkom edukacijom u pokretu je od 07.30 do 15.00 sati.

Drugo odredište za naše učenike danas je bila Bjelašnica.

U pratnji učenika uključene su nastavnice Amela Kadrić i pripravnica Amra Arapović i kolegica Suada Begić.

U realizaciji "Škole planinarstva" uključeni su i pripadnici Gorske službe spašavanja i planinari planinarskih društava iz Kantona Sarajevo.

Kako je to bilo danas, pogledajte.


“Knjiga je napravljena od drveta… Jedan pogled na nju i čuješ glas druge osobe – možda mrtve hiljadama godina. Preskačući milenije, autor dolazi u tvoju glavu i govori tiho i jasno, upravo tebi. Pisanje je možda najveći ljudski izum, koji spaja ljude, stanovnike različitih epoha, koji se nikad nisu upoznali. Knjige lome okove vremena i dokazuju da ljudi mogu raditi magiju.”

– Carl Sagan

Na prigodan način, a kako drugačije nego uz knjigu i sa knjigom obilježili smo Dan knjige i autorskih prava. Ovaj dan dobio je posebnu čar kroz vrijednu donaciju Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine za bibilotečki fond naše škole, ali i učenike II 3 razreda.

Zahvaljujemo se Nacionalnoj i univerzitetskoj bibilioteci Bosne i Hercegovine, a posebno gospođi Adisi Žero koja je osjetila potrebu da usmjeri ove vrijedne poklone za naše mališane I knjižni fond naše biblioteke.
Učenike III-2 je danas  ( 24.04.2023. godine ) posjetila Samra Hadzibulić-Brodlija,doktor stomatologije.Učenici su imali priliku da prošire svoja znanja o higijeni usne šupljine te da na pravilan način brinu o zdravlju svojih zubića i unaprijede svoje zdravlje.


OGLEDNI ČAS


INFORMATIKA

TJELESNI I ZDRAVSTVENI ODGOJ

Samostalna izrada jednostavnih programa ( Micro:bit)

Nastavnici: Lejla Kavazbašić i Selmir Fejzić


Realizovana akcija “Čista i lijepa Vogošća 2023”


U sklopu obilježavanja Dana planete Zemlje u Vogošći je, po trinaesti put realizovana akcija “Čista i lijepa Vogošća”. Ove godine je akcija bila fokusirana na vogošćanske škole koje su provodile aktivnosti na uređenju svojih dvorišta, kao i na dizanju svijesti o potrebi očuvanja životne sredine. U okviru akcije općinski načelnik Migdad Hasanović, sa saradnicima je obišao sve vogošćanske osnovne i srednju školu i uručio im prigodne poklone koji će im pomoći u daljim aktivnostima na ovom planu.


Facebook
FacebookFacebookFacebookFacebookFacebookFacebookBajram dođe, mirušu avlije

PRVA POMOĆ 

Dana 15.04.2023 godine u organizaciji Crvenog križa Vogošća održano je općinsko takmičenje iz pružanja prve pomoći u Srednjoškolskom centru Vogošća.

U takmičenju su učestvovale osnovne škole:

1. OŠ "Zajko Delić"

2. OŠ "Izet Šabic"

3. OŠ "Mirsad Prnjavorac"

4. OŠ "Zahid Baručija"

Kao i ekipa srednje škole "Srednjoškolski Centar Vogošća"

Takmičili su se učenici VI i IX razreda i naš tim su predstavljali Hena Hasanović, Farah Osmić, Merjem Išerić, Amna Osmanović, Tajra Mustafić i Rumejsa Čaušević te osvojili II MJESTO, na čemu im od srca čestitamo kao i nastavnici Saneli Bečić koja je pripremala učenike.


DAN ARMIJE BIH

Pod vodstvom nastavnika Elmedina Pirića učenici devetih i osmih razreda predstavili su se na Svečanoj akademiji povodom Dana Armije BiH koja je upriličena u kino sali JU KSC Vogošća.

Ovim putem čestitamo im na posebnom I emotivnom nastupu i predstavljanju naše škole.


IGRE BEZ GRANICA 

Učenici naše škole uzeli su učešće na takmičenju "Igre bez granica" koje se održalo u dvorani "Amel Bečković" dana 14.04.2023. godine.

Zasijali su na visokom drugom mjestu, te im ovim putem čestitamo

na postignutom rezultatu.


FacebookUčenici drugih razreda u pratnji učiteljica, učitelja i direktora škole posjetili su 2.

helikopterski skvadron u Rajlovcu dana 13.04.2023. godine. Tokom posjete naši učenici imali su priliku upoznati se sa životom i radom u jednoj letačkoj jedinici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. Učenici su uživali u posjeti i bili su oduševljeni načinom organizacije, prezentacije svih aktivnosti, a posebno pokazanim strpljenjem i trudom vojnika prema svakom djetetu.