Za učenike

Svi su cvjetovi budućnosti u sjemenu sadašnjosti.” 

DOGS TRUST

Učite uz Dogs Trust!

Nećete ni primijetiti da učite! 

DAN ŠKOLE

Zaraženi virusom ljubavi danas smo svečanim i raznovrsnim sadržajima obilježili 55. rođendan naše škole.

Prisutnima se obratio direktor Refik Kurtović, istaknuvši da je ova škola ponos mnogim generacijam i da je ona djelo svih onih koji su decenijama ulagali svoj trud i znanje kako bi obrazovali i odgajali mlade generacije.


DAN ŠKOLE

Svim učenicima, uposlenicima, roditeljima i svima koji našu školu smatraju drugim domom od srca želimo sretan Dan škole!

Vjerujte u ljubav, jer ljubav je sve!EKSKURZIJA IX RAZREDA

Maturanti Osnovne škole "Zahid Baručija", njih 47, su u periodu od 16. 05. do 18. 05. 2022. godine, u pratnji svojih nastavnika: Pirić Elmedina, Džanko Sabahete i Kavazbašić Lejle, a u organizaciji Turističke agencije Ventura Travel, izveli ekskurziju na relaciji Sarajevo-Blagaj.

U okviru ekskurzije planirane su i izvedene posjete: tekije u Blagaju, Eko centra u Blagaju, vodopada Kravice, Ville Rustica u Mogorjelu kod Čapljine, Počitelja, stare jezgre Mostara, Muzeja Bitke za ranjenike u Jablanici i Titovog bunkera u Konjicu.

Smještajni objekat je bio Hotel "Ada" u Blagaju.

Ekskurzija je protekla dostojanstveno, sa sadržajima edukativnog i zabavnog karaktera.

Učenici, njihovi roditelji, nastavnici voditelji ekskurzije, Osnovna škola "Zahid Baručija", Turistička agencija Ventura Travel, prijevoznik Konjictrans, Hotel Ada, su prezadovoljni ekskurzijom.

Ovom prilikom želimo se zahvaliti Hotelu Ada, Turističkoj agenciji Ventura Travel, a posebno mladom vodiču Ahmedu Babiću, zatim Konjictrans-u i vozaču Edinu Lojiću.

Posebna zahvala ide učenicima, učesnicima ove ekskurzije koji su pokazali dostojanstvo, kao i njihovim roditeljima na lijepom odgoju svoje djece.


DJEČIJA NEDJELJA 2021.GODINE 

“Dječija nedjelja“ obilježava se svake godine u prvoj sedmici oktobra, а cilj obilježavanja је promocija prava djeteta, poboljšanje društvene brige za djecu i jačanje odgovornosti svih subjekata zaštite, kao i upoznavanje šire javnosti sa potrebama djece, njihovim psihosocijalnim odrastanjem pod jednakim uslovima.

Generalna skupština UN-a je 20. novembra 1959. godine usvojila “Deklaraciju o pravima djeteta”, a trideset godina poslije je usvojila “Konvenciju o pravima djeteta”.

Sva djeca na svijetu zaslužuju jednaka prava, kao i brigu i zaštitu.

Svako dijete zaslužuje:

pravo na preživljavanje (hrana, smještaj, stanovanje),

pravo na razvoj (odgoj i obrazovanje),

pravo sudjelovanja (donošenje odluka)

i prava oko zaštite od raznih oblika nasilja i zanemarivanja.

Kako bi Svijet postao sredina u kojoj vlada mir i obostrano razumijevanje, potrebno je da djeca budu svjesna svojih prava i odlučna da se izbore za svoje JA.


SVEČANI PRIJEM ĐAKA PRVAKA

Nova generacija đaka prvaka je tu. Dobrodošlicu roditeljima i učenicima su poželjeli direktor škole Hamdija Kučević,učitelj Semir Mesic i njihove učiteljice: Muamera Smajic I Seada Kuloglija.

Ipak, najljepšu dobrodošlicu su im priredili njihovi stariji drugovi prigodnim recitalima I pjesmom.

Posebno se zahvaljujemo Općini Vogošća koja je i ove školske godine obradovala đake prvake prekrasnim ruksacima i priborom.

Našim mališanima želimo  sretne i uspješne školske dane!


Projekat “Mali botaničari” 

Projekat “Mali botaničari” završen je podjelom diploma učesnicima IV 3 razreda. 

Oblast u kojoj su djeca radila projekat je zaštita životne sredine. Cilj inicijative “Mali botaničari” jeste da se pojača senzibilnost djece prema prirodnoj sredini i stekne važnost o poljoprivrednoj proizvodnji, posebno onoj koja je iz vlastite zasade. Nadamo se da će ova inicijativa uticati da učenici dožive lični prostor stanovanja kao moguć prostor za ozelenjavanje.


BALKANSKA UČIONICA - PRVI PUT

Jako smo sretni da smo imali tu priliku i čast kao učesnici 3.Modula  MAGICAL INTERCULTURAL FRIENDSHIP NETWORK da budemo gosti prve Balkanske učionice i da podjelimo iskustva sa najboljim nastavnicima svijeta.

Nastavljamo i dalje vrijedno i aktivno da učimo, radimo i stvaramo male liderke obrazovanja. 

To je taj IV3, biće prilike i za ostale učenike da se uključe.

A kolegama topla preporuka za sljedeću Modul.25. novembar- Dan državnosti Bosne i Hercegovine

Danas, 25. novembra 2020. godine, naša domovina Bosna i Hercegovina slavi svoj rođendan. 

Povodom obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine, učenici drugih razreda su učestvovali u izradi likovnih radova.

 SRETAN 25. NOVEMBAR, DAN DRŽAVNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE!

 

DOMOVINA

Domovina je škola bijela

puna ljepote i mudrosti.

 

Domovina je čitanka cijela

i u njoj pjesma o svjetlosti.

 

Domovina je učitelj stari

plemenit, dobar kao otac.

 

Domovina je milion stvari

bez kojih nema ni života.

 

Domovina je sunce zlatno

što domove obasjava.

 

Domovina je to krilato

nebo pod kojim čovjek spava.

 

Domovina je sve na svijetu,

ljubav i sreća i istina.

 

Domovina je nešto sveto

domovina je domovina.